Ήμασταν κι εμείς στο SingularityU Athens Chapter Launch Event!

DEC 12,  2017

Στις 20/11/2017 βρεθήκαμε στο SingularityU Athens Chapter Launch Event στο Μουσείο Μπενάκη που διοργανώθηκε από το TEDxAcademy και την κυρία Νίκη Συροπούλου, Ambassador του Singularity University στην Ελλάδα. Επρόκειτο για μία ομίλια με στόχο να εξοικειωθεί η ελληνική κοινότητα με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ραγδαία αυξανόμενες τεχνολογίες και με τη σύγχρονη νοοτροπία για ανάπτυξη και ευημερία.

Οι ομιλίες που ξεχωρίσαμε ανάμεσα στις πολλές ήταν αυτές του κύριου Αρίστου Δοξιάδη και του κύριου David Katz. O κύριος Αρίστος Δοξιάδης μάς μίλησε για τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται και πώς αυτές θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομία μιας χώρας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα ήταν η παραγωγή ελαιολάδου στην Καλιφόρνια, όπου μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών το παραγόμενο λάδι είναι καλύτερης ποιότητας. Τέτοιες διαδικασίες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και στην Ελλάδα ώστε να κάνουν πιο ανταγωνιστικό το προϊόν.

Όπως αναφέρθηκε, η επιστήμη δεν είναι συνδεδεμένη με τις ελληνικές startups αφού, μπορεί να την χρησιμοποιούν ενώ δεν την παράγουν. Καθοριστικό επιπλέον είναι πως οι ερευνητές, εκτός του να δημιουργούν νέες τεχνολογίες, θα πρέπει «να βγουν έξω από το εργαστήριο» και να αναλογιστούν πώς οι ιδέες τους θα συνεισφέρουν στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή η αγορά έχει ανάγκη μια τέτοια δράση προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.

Έπειτα, στην εκδήλωση μίλησε ο κύριος David Katz ιδρυτής της εταιρείας Social Plastic η οποία έχει ως σκοπό να ανταλλάσσει πλαστικό με χρήματα, φαγητό είτε με digital tokens με στόχο τη μείωση πλαστικού στον πλανήτη αλλά ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση φτώχειας. Ο κύριος Katz πιστεύει ότι η αντίληψη που έχουμε για το πλαστικό είναι θέμα παιδείας και πως «εάν ένα μπουκάλι πλαστικό με νερό κόστιζε πάνω από 5 ευρώ, κανένα από αυτά δεν θα υπήρχε». Θεωρεί πώς η επιχειρησή του μπορεί να επιφέρει μια αλλαγή σε όλον τον πλανήτη και πιστεύει πως ο καθένας πρέπει να επιλέγει το επάγγελμά του αναλόγως με το πρόβλημα που θέλει να λύσει και όχι απλά με το τι θέλει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών τονίζονταν εξαιρετικά οι σύγχρονες τεχνολογίες και πώς οι νέες επιχειρήσεις μπορούν να τις ενσωματώσουν στην παραγωγική τους διαδικασία. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα εξελίσσεται διαρκώς μέσω αυτών και γενικότερα πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε κράτη λύνονται μέσω αυτών.Το Singularity University ενθαρρύνει νέους ανθρώπους ανά τον κόσμο να ασχοληθούν με την νέα τεχνολογία και να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, όπου ορισμένες από αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. 

Ήδη έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα αυτό φοιτητές, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, οι οποίοι αποκόμισαν σπουδαίες εμπειρίες. Τέτοιου είδους προγράμματα χρειάζεται να γίνονται γνωστά και στο ελληνικό κοινό αφού, η νέα γενιά θα αποκτά μέσω αυτών τα εργαλεία προκειμένου να υλοποιήσουν ιδέες κερδοφόρες τόσο γι αυτούς όσο και για την όλη κοινότητα.